انتشار یادداشت رسانه ای سفیر جمهوری اسلامی ایران در گینه کوناکری
انتشار یادداشت رسانه ای سفیر جمهوری اسلامی ایران در گینه در وب سایت تحلیلی guineematin
جمشید پرویزی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در گینه کوناکری، با انتشار یادداشتی در وبسایت تحلیلی guineematin به موضوع پیچیده امنیت در خاورمیانه پرداختند و دیدگاه غالب غربی را به چالش کشیدند.
او با طرح این پرسش اساسی که امنیت دقیقاً چیست؟ چگونه درک و تعریف میشود و مهمتر از آن، چه کسی قدرت تعریف آن را دارد؟، بحث خود را آغاز میکند. پرویزی با اشاره به نظریه رابرت جرویس در کتاب «ادراک و سوءتفاهم»، بیان میکند که منطقه در چرخهای معیوب از ناامنی و خشونت گرفتار شده است؛ جایی که امنیت اسرائیل، به شکلی متناقض، به ناامنی خاورمیانه وابسته به نظر میرسد.
او برای روشنتر شدن این مفهوم، به فیلم «دیگران» با بازی نیکول کیدمن استناد میکند. در این فیلم، شخصیت اصلی در توهمی خودساخته زندگی میکند و ارواح مزاحم را مایه ترس و ناامنی خود میداند، اما در پایان متوجه میشود که خودش روح بوده و مخل آرامش دیگران است. پرویزی از این تمثیل برای توضیح وضعیت اسرائیل و غرب استفاده میکند: "برای غرب، یک «خود» به نام اسرائیل وجود دارد و بقیه «دیگران» هستند." این "دیگران" به ناحق تهدیدی وجودی برای اسرائیل تلقی میشوند.
سفیر ایران با انتقاد از سیاستهای بی ثبات کننده بنیامین نتانیاهو و حمایت بیقید و شرط ایالات متحده، این رویکرد را مسبب نادیده گرفتن حقوق مردم خاورمیانه و تشویق خشونت میداند. او خاطرنشان میکند که یهودیانی که از ناامنی در اروپا به خاورمیانه پناه آورده بودند، هرگز قصد جنگ با مردم محلی را نداشتند و هدفشان همزیستی مسالمتآمیز بود. پرویزی تأکید میکند که تنها حمایت بیقید و شرط آمریکا و ایجاد دوگانگی "خود" در مقابل "دیگری" بوده که مهاجران یهودی را از هدف اولیهشان منحرف کرده و اکنون به دنبال سلطه بیقید و شرط بر منطقه هستند.
وی با قاطعیت بیان میکند که امنیت در خاورمیانه حق ذاتی همه کشورهاست و هیچ کشوری بر دیگری اولویت ندارد. او سیاست شکستخورده آمریکا در حمایت از امنیت اسرائیل به قیمت جان هزاران بیگناه را زیر سوال میبرد و میپرسد: "آیا همه این خونریزیها امنیت واقعی را برای اسرائیل به ارمغان آورده است؟" پرویزی معتقد است که "امنیت انحصاری و مطلق ناگزیر به چرخههای مداوم جنگ منجر میشود" و اسرائیل، علیرغم حمایت کامل غرب و ارتکاب خشونتهای متعدد از سال ۱۹۴۸، هرگز به امنیت واقعی دست نیافته است. او تأکید میکند که ناامنی اسرائیل ترسی تحریفشده و واهی است که از ذهنیت قدرتطلب و سلطهجو نشأت میگیرد و با حمایت آمریکا تقویت میشود.
سفیر ایران به دروغهای مکرر نتانیاهو درباره برنامه هستهای ایران اشاره میکند و متذکر میشود که آژانس بینالمللی انرژی اتمیبارها صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران را تأیید کرده است. او از رئیسجمهور آمریکا میخواهد تا در این مقطع تاریخی، با انتخاب گفتگو و دیپلماسی با ایران و نادیده گرفتن تحریکات جنگطلبانه نتانیاهو، به قهرمان صلح تبدیل شود.
پرویزی در نهایت پیشنهاد میکند که اگر ایالات متحده به حمایت نامحدود خود از اسرائیل پایان دهد، نتانیاهو مجبور به انتخاب گفتگوی واقعی و پذیرش واقعیتهای منطقه خواهد شد. او بر این باور است که آمریکا با قطع حمایت خود میتواند به "توهم مستکننده شکستناپذیری" اسرائیل پایان دهد و "تنها در این صورت امنیت پایدار برای همه ملتهای خاورمیانه امکانپذیر خواهد بود." این مقاله، دعوتی است برای بازاندیشی در مفهوم امنیت و پذیرش همزیستی مسالمتآمیز در منطقهای که بیش از ۷۰ سال است درگیر نزاع است. لینک مقاله:
https://guineematin.com/2025/06/20/le-president-des-etats-unis-damerique-et-une-opportunite-pour-la-paix-tribune-de-se-jamshid-parvizi/